Educational Project at the Cinema Museum of Thessaloniki – 9th December 2015
The Greek Saftas team of students and teachers visited the Cinema Museum of Thessaloniki. There, in two groups of 15, they participated in two educational projects administered by Irene Delidaki and Maria Koloni, museum educators of Thessaloniki’s Cinema museum. The titles of the projects were “Cinema-ture” and “Tracing the Lumiere Brothers”.
“Cinema-ture” involved
- a short talk / introduction to Cinematography
- a discussion on self-expression ways
- comparing and contrasting literature and cinema narratives – different narrative techniques through the parallel presentation of a novel (Theotokis’ “Honour and Money”) and its film adaptation (Marketaki’s “The Price of Love”)
“Tracing the Lumiere Brothers” included
- a presentation of past and present cinema equipment
- a short talk on the pioneers of cinematography
- an experiential workshop on cinema’s expressive means and techniquesAt the end of both projects all the participants visited the film studio, had a hands-on experience of basic cinema concepts such as frame and camera angles and shot their own scenes!!
The aims of the whole project were
- to introduce students to cinematography
- to familiarize them with basic cinema equipment and concepts and the film studio
- to enable them to identify the differences and similarities between the narrative techniques of Literature and Cinema
- to enable them to experience the transition from film-watching to film-making
9 Δεκεμβρίου 2015 και το σχολείο μας πηγαίνει ημερήσια εκδρομή στη Θεσσαλονίκη. Φυσικά τέτοιες ευκαιρίες δε χάνονται και όλη η ομάδα που συμμετέχει στο Saftas κατηφορίζει προς το Λιμάνι της πόλης. Εκεί σε μια παλιά διατηρητέα αποθήκη στεγάζεται από το 1997 ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία, το Μουσείο Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Στην είσοδο μας υποδέχονται δύο εξαιρετικές μουσειοπαιδαγωγοί, η κ. Δελιδάκη Ειρήνη και η κ. Κολώνη Μαρία. Οι μαθητές μας θα χωριστούν σε δύο ομάδες και θα παρακολουθήσουν δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η πρώτη ομάδα θα ακολουθήσει τη κ. Δελιδάκη και θα συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Φιλμοτεχνία». Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιχειρεί να αξιοποιήσει τον κινηματογράφο ως ενισχυτικό διδακτικό εργαλείο της Λογοτεχνίας. Ο στόχος είναι η «παράλληλη ανάγνωση» ενός λογοτεχνικού κειμένου και της μετέπειτα κινηματογραφημένης του απόδοσης με σκοπό να αντιληφθούν οι μαθητές πόσες διαφορετικές αφηγηματικές τεχνικές χρησιμοποιούνται για να ειπωθεί μια ιστορία . Το μυθιστόρημα του Κ. Θεοτόκη «Η τιμή και το χρήμα» και η κινηματογραφική του απόδοση, « Η τιμή της αγάπης» της Τ. Μαρκετάκη, θα χρησιμοποιηθούν από τη κ. Δελιδάκη ώστε οι μαθητές μας να ανακαλύψουν τους τρόπους και τα μέσα που ο κινηματογράφος «διαβάζει» το λογοτεχνικό κείμενο και το μετασχηματίζει σε άλλο, αυτόνομο καλλιτεχνικό προϊόν.
Η δεύτερη ομάδα θα ακολουθήσει την κ. Κολώνη και θα συμμετέχει στο άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στα χνάρια των Lumiere». Οι μαθητές θα γνωρίσουν τα μηχανήματα – παλαιότερα και σύγχρονα – που βρίσκονται στους χώρους του μουσείου, θα ανακαλύψουν τους σκαπανείς του κινηματογράφου και τις τεχνολογικές εξελίξεις όπως αυτές πραγματοποιήθηκαν διαχρονικά. Με τη βοήθεια της κ. Κολώνη θα ανακαλύψουν νέους εκφραστικούς τρόπους ν’ αφηγηθούν μια ιστορία με τους όρους της κινηματογραφικής γλώσσας και αφήγησης.
Αυτό που ενθουσίασε και τις δύο ομάδες ήταν η επίσκεψή τους στο στούντιο. Εκεί με τη βοήθεια των μουσειοπαιδαγωγών εξοικειώθηκαν με βασικές κινηματογραφικές έννοιες όπως το κάδρο, οι γωνίες λήψης κ.τ.λ. Και το πιο σημαντικό και διασκεδαστικό από όλα: γύρισαν τη δική τους ταινία!
Μετά το τέλος της επίσκεψης ζητήσαμε από τους μαθητές να μας πουν τη γνώμη τους το Μουσείο και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που συμμετείχαν.
Να τι μας είπαν κάποιοι από αυτούς:
«παρακολούθησα για πρώτη φορά στη ζωή μου μια ταινία από την οπτική γωνία ενός σκηνοθέτη και όχι ενός απλού θεατή»
Αλησιάνη Ζαφειρώ
« με βοήθησε να καταλάβω τις διαφορές ανάμεσα στην εικόνα και στο γραπτό λόγο. Επίσης χάρηκα πολύ που έγινα εγώ ο σκηνοθέτης του δικού μου κειμένου»
Παπακωνσταντίνου Ελένη
« έμαθα πως για το γύρισμα μόνο μιας σκηνής χρειάζονται πολλοί άνθρωποι και σωστή συνεργασία ..»
Φλωρά Νίκη
« η επίσκεψη στο μουσείο ήταν μια μοναδική εμπειρία»
Κουκούτση Στέλλα
«ήταν ένα από το πιο ωραία μουσεία που έχω επισκεφθεί»
Χρυσανίδου Αρετή
«μπήκαμε στη διαδικασία να κοιτάξουμε πίσω από την οθόνη , γεγονός που δε συμβαίνει όταν παρακολουθείς μια ταινία ως θεατής»
Μιχαηλάκη Λουίζα
Τέλος, όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές του προγράμματος Saftas αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τις μουσειοπαιδαγωγούς μας, κ. Δελιδάκη και κ. Κολώνη γιατί χωρίς αυτές η επίσκεψή μας στο Μουσείο δε θα ήταν μια τόσο ξεχωριστή εμπειρία, όπως και την κ. Μεσημέρη υπεύθυνη ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης για την πρόσκληση συνεργασίας με την ομάδα μας
Comments are closed.