MOBILITY C3 – ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΣΕ …. “ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ” – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Cinema Greece Interviews - Reviews Greece Press Press Greece Visits - Viewing Greece

Συμμετοχή στο “Festival Premiers Plans d’ Angers”

Στα τέλη του Γενάρη, μια αντιπροσωπεία του ΓΕΛ Νέας Περάμου Δήμου Παγγαίου Καβάλας, το οποίο συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + Students Academy of Film and Theatre Awards (SAFTAS),

ταξίδεψε στην Angers της Γαλλίας. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή των μαθητών στην Κριτική Επιτροπή Νέων – SAFTAS Youth Jury στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Premiers Plans (21 – 29 Ιανουαρίου), ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ της Γαλλίας. Το σχολείο και το πρόγραμμα εκπροσώπησαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης Λουΐζα-Ανατολή Μιχαηλάκη και Νίκος Καστέλλος και οι καθηγητές Κατερίνα Αράπογλου και Βασίλης Πηγαδάς. 

Από 21 έως 29 Γενάρη 2017, στο Centre de Congrès αλλά και στις τρεις ακόμη αίθουσες προβολών της πόλης, όλες καθημερινά κατάμεστες από το σινεφίλ κοινό, οι μαθητές του Λυκείου της Περάμου, με τους συμμαθητές τους από τη Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Τουρκία και Ισπανία, παρακολούθησαν όλες τις ταινίες που διαγωνίστηκαν στην κατηγορία ευρωπαϊκών ταινιών μεγάλου μήκους. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ συνέταξαν γραπτές κριτικές για κάθε διαγωνιζόμενη ταινία, πήραν συνεντεύξεις από τους δημιουργούς τους υποβάλλοντας τους ερωτήσεις που, ως ομάδα, είχαν νωρίτερα συναποφασίσει. Πέρα από τα παραπάνω, η ομάδα μαθητών SAFTAS είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει φιλμ μικρού μήκους, ταινίες που διαγωνίστηκαν στην κατηγορία γαλλικών ταινιών μεγάλου μήκους αλλά και -στα πλαίσια αφιερωμάτων -κλασσικές ευρωπαϊκές ταινίες.

Η ομάδα Saftas πήρε συνεντεύξεις από σημαντικούς ανθρώπους του Φεστιβάλ. 

Πρώτα- πρώτα συνάντησε και συνομίλησε με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, τον ιδιαίτερα δημοφιλή ηθοποιό Lambert Wilson, γνωστό στην Ελλάδα κυρίως από το ρόλο του Merovingian στις Matrix Reloaded και Matrix Revolutions και με τον André-Paul Ricci, υπεύθυνο τύπου του Premiers Plans. 

Επίσης, η ομάδα του Λυκείου της Περάμου είχε τη χαρά να συζητήσει με το μεγάλο Γάλλο σκηνοθέτη Bertrand Tavernier για το βιβλίο του “Le cinéma dans le sang”, αντίτυπο του οποίου ο Tavernier υπέγραψε και αφιέρωσε στο Λύκειο της Περάμου και την Ελλάδα που τόσο αγαπά.

Συνεντεύξεων συνέχεια …

Η ομάδα του Λυκείου της Περάμου φρόντισε να έρθει σε επαφή με τον Πάνο Κούτρα, τον Έλληνα σκηνοθέτη των ταινιών «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά», «Στρέλλα» αλλά και του «Ξενία», που απέσπασε το βραβείο Queer Palm στο τμήμα Ένα κάποιο βλέμμα, του Φεστιβάλ Καννών το 2014. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος συμμετείχε στην 5μελή κριτική επιτροπή καλλιτεχνών του Premiers Plans, δέχτηκε με χαρά να συναντήσει και να δώσει στην ομάδα SAFTAS μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τη δουλειά του, το ρόλο του ως κριτή και τη σημασία που έχει να μπορεί μια ταινία «να σε συγκινεί και ταυτόχρονα να σε κάνει να σκεφτείς». 

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η συνομιλία με τη Σοφία Εξάρχου, την Ελληνίδα σκηνοθέτη που συμμετείχε στο διαγωνιστικό κομμάτι με την ταινία της “Park”. Η συζήτηση αφορούσε κυρίως στην ταινία της, που, με τη δύναμη και την αλήθεια της, συγκίνησε το κοινό.

 Το Park, σύμφωνα με τη σκηνοθέτη, «σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας χαμένης γενιάς», μιας γενιάς που μεγαλώνει μέσα και πλάι στις ρημαγμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Ελλάδας μετά τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

 

Η συγκινητικότερη στιγμή για την ελληνική αποστολή ήταν όταν, με δική της πρωτοβουλία και παρέμβαση, η ομάδα SAFTAS κατάφερε να συναντήσει και να συνομιλήσει με τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Ο κ. Γαβράς, με περισσή ευγένεια και απλότητα, συζήτησε με την ομάδα για την τέχνη του κινηματογράφου που τον κέρδισε από πολύ νωρίς, όταν ένοιωσε πως «περισσότερο κι από το να γράφει ιστορίες στο χαρτί, αγαπούσε να γράφει ιστορίες με εικόνες».


Επίσης, στη συνάντηση αυτή, ο κ. Γαβράς ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση που η ελληνική ομάδα προώθησε εκ μέρους των Γάλλων εταίρων της να είναι αυτός καλλιτεχνικός διευθυντής του τελικού φεστιβάλ SAFTAS, την άνοιξη του 2018 στη La Fleche της Γαλλίας. Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η ελληνική αποστολή παρακολούθησε τον Κώστα Γαβρά και στην ‘table ronde’ συζήτηση, όπου με τον Pierre Schoeller και με συντονιστή τον Jérôme Clément, μίλησαν για τη σχέση του ατόμου με την εξουσία, την άσκηση εξουσίας και την ανατροπή της καθώς και τις ταινίες πολιτικού περιεχομένου στην Ευρώπη και την Αμερική. Η απογευματινή αυτή συζήτηση ακολούθησε την πρωινή προβολή των ταινιών “Amen” του Κώστα Γαβρά και “L’Exercise de l’ Etat” του Pierre Schoeller.

 

 Και καταλήγουμε στο βραβείο της κριτικής επιτροπής SAFTAS Youth Jury. Όλες σχεδόν οι ταινίες απέσπασαν από την επιτροπή θετικότατα σχόλια για την ποιότητα και την τεχνική τους αρτιότητα. Η ταινία, όμως, που άγγιξε πιο έντονα το συναίσθημα και το νου των παιδιών και στην οποία με συντριπτική πλειοψηφία (10 από τις 13 ψήφους) έδωσαν το βραβείο ήταν το “Heartstone” του Ισλανδού Gudmundur Arnar Gudmundsson. Το “Heartstone” κατάφερε, μεταφέροντας το κοινό σε τόπους και τοπία μακρινά και ξένα να μιλήσει για θέματα πανανθρώπινα όπως ο έρωτας, η αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας, η περιπέτεια της ενηλικίωσης. Δεν ήταν τυχαίο, προφανώς, ότι η ταινία απέσπασε και το βραβείο κοινού και το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Premiers Plans πρόσφερε στην ομάδα του ΓΕΛ Νέας Περάμου μια ξεχωριστή εμπειρία. Πίσω στη Νέα Πέραμο πια, η παιδαγωγική ομάδα των καθηγητών του προγράμματος μαζί με τους 30 μαθητές που συμμετέχουν σ’ αυτό ετοιμάζονται πυρετωδώς για να υποδεχτούν τις αντιπροσωπείες των άλλων πέντε σχολείων στη Νέα Πέραμο στο Spring Festival του προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Μαρτίου έως και 1 Απριλίου. Ανέβασμα θεατρικών σκηνών κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, συγγραφή θεατρικών σεναρίων, θεατρικά και κινηματογραφικά εργαστήρια με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, επισκέψεις σε χώρους τέχνης είναι μερικές από τις δράσεις που οργανώνονται ενόψει της επίσκεψης.

Ακολουθεί συλλογή φωτογραφιών από την πλούσια εβδομάδα στην Anger

 

Comments are closed.