MOBILITY C1 – VISIT NAPLES, ITALY – PRESS RELEASE

Cinema Greece Press Press Greece Theater Greece Visits - Viewing Greece Workshops Greece

Και το πρόγραμμα SAFTAS (Students’ Academy Film and Theatre Awards) Erasmus + του ΓΕΛ Νέας Περάμου καλά κρατεί …

Οι εργασίες του προγράμματος SAFTAS Erasmus +του ΓΕΛ Νέας Περάμου με θέμα το κινηματογράφο και το θέατρο, συνεχίζονται στις Κυριακάτικες συναντήσεις της ομάδας και σε άλλες προγραμματισμένες δράσεις εντός και εκτός σχολείου. Το Μάρτιο, όμως, ήρθε η ώρα να συναντήσουμε τους μαθητές και τους καθηγητές και των άλλων σχολείων του προγράμματος – από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Τουρκία και την Ισπανία- και να παρουσιάσουμε ένα μέρος της δουλειάς μας στην πρώτη διακρατική συνάντηση καθηγητών και μαθητών στο Istituto Superiore Artemisia Gentileschi, στη Νάπολη της Ιταλίας .

Έτσι, στις 13 Μαρτίου, πέντε μαθητές, οι: Ιορδάνης Αρζόγλου, Γιώργος Ανωτίδης, Ελένη Μηλιάδου, Θανάσης Νίπολλι και Ελένη Παπακωνσταντίνου και δύο εκπαιδευτικοί, οι: Αικατερίνη Αράπογλου, υπεύθυνη του προγράμματος, καθηγήτρια Αγγλικών και Μαρία Τσακίρη, φιλόλογος , ταξίδεψαν στη Νάπολη. Τα παιδιά έμειναν σε οικογένειες Ναπολιτάνων συμμαθητών τους, οι οποίες τους πρόσφεραν μια φιλοξενία ζεστή και συγκινητική που θα τους μείνει αξέχαστη.

Στη διάρκεια των συναντήσεων στη Νάπολη, όλες οι εμπλεκόμενες χώρες παρουσίασαν ένα σποτ και ένα sweded film ανάλογο με το θέμα του προγράμματος που είναι «ο άλλος». Η ομάδα του ΓΕΛ Νέας Περάμου παρουσίασε, αρχικά, το σποτ που γύρισε στο σχολείο με θέμα την ανεκτικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μικρή ταινία (sweded film) που γύρισε στο λιμάνι της Καβάλας. Αναφορικά με τη ταινία, πρόκειται για μια διασκευή της σκηνής που εκτυλίσσεται στο λιμάνι της πόλης μας, από την ταινία Top Kapi του Ζυλ Ντασέν. Τόσο το σποτ όσο και την ταινία μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου (lyk-n-peram.kav.sch.gr) και σε λίγο και στην ιστοσελίδα του προγράμματος Saftas.

Επίσης, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της συνάντησης περιλάμβανε και πολλά εργαστήρια κινηματογράφου πάνω στη χρήση της κινηματογραφικής κάμερας, τη διαχείριση του ήχου, τις διαφορετικές τεχνικές λήψης και κίνησης της κάμερας και το μοντάζ. Τα παιδιά έκαναν τις δικές τους λήψεις, ακολουθώντας την shot reverse shot τεχνική και έφτιαξαν σύντομα βιντεάκια (tutorials) με μαθήματα κινηματογράφου για αρχάριους. Στο κομμάτι του θεάτρου, δούλεψαν ομαδικά πάνω σε θεατρικές σκηνές που γράφτηκαν από μαθητές όλων των χωρών, τις οποίες τελικά δραματοποίησαν. Για παράδειγμα το σενάριο της ελληνικής ομάδας που είχε ως θέμα το προσφυγικό ζήτημα των ημερών μας δραματοποιήθηκε από την ομάδα των Πολωνών μαθητών. Τέλος, οι μαθητές και οι καθηγητές του προγράμματος επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στα τηλεοπτικά στούντιο της δημόσιας ιταλικής τηλεόρασης RAI και είχαν μία εποικοδομητική συζήτηση για το ρόλο της τηλεόρασης με το διευθυντή των στούντιο.

Και επειδή όλα τα Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν πάντα και μία πολιτιστική διάσταση, οι μαθητές και οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας και το γραφικό κέντρο της Νάπολης αλλά και να παρακολουθήσουν την όπερα του Τζουζέπε Βέρντι ‘Falstaff’ στο ιστορικό κτίριο της όπερας San Carlo της Νάπολης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ήταν επίσης και τα tableaux vivants πάνω σε πίνακες του Καραβάτζιο που παρουσίασε μια θεατρική ομάδα της Νάπολης. Οι ηθοποιοί δηλαδή αναπαριστούσαν γνωστούς πίνακες του Καραβάτζιο «παγώνοντας» τα σώματά τους επί σκηνής με τέτοιο τρόπο ώστε να «κλειδώνει» στα μάτια του θεατή ο πίνακας ζωντανός και τρισδιάστατος. Μοναδικό!

Η ομάδα επέστρεψε στην Ελλάδα στις 19 του Μάρτη από ένα ταξίδι που τη βοήθησε να αποκτήσει γνώσεις, εμπειρίες και πολύ καλούς νέους φίλους και συνεργάτες από τα άλλα σχολεία του προγράμματος.

Τέλος, θα θέλαμε ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τη γραμματέα του ελληνικού προξενείου στη Νάπολη κ. Σερμπετζιάν Βασιλική για τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξε και την αμέριστη υποστήριξή της.

Αυτά, λοιπόν, με το ταξίδι. Και συνεχίζουμε … Το Σάββατο, 9 Απριλίου, η ομάδα SAFTAS θα παρακολουθήσει την παράσταση «Ισορροπιστής Αεροσκαφών» με τον Δημήτρη Πιατά στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ενώ τη Δευτέρα, 11 Απριλίου, ο κ. Πιατάς θα επισκεφθεί το ΓΕΛ Νέας Περάμου για ένα σεμινάριο υποκριτικής με τα παιδιά.

Comments are closed.