ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ERASMUS + ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΑΠΟΛΙ

Interviews - Reviews Greece Visits - Viewing Greece

Η εξαήμερη εκδρομή μας στην Ιταλία ήταν μία πολύ μεγάλη εμπειρία! Μιλήσαμε αγγλικά και συνεργαστήκαμε με άτομα από έξι διαφορετικές χώρες και γνώρισα πολλά παιδιά με τα οποία κρατάμε ακόμα επαφές. Έμεινα σε ένα σπίτι όπου δεν μου έλειψε τίποτα, η οικογένεια που με φιλοξενούσε φρόντιζε για τα πάντα, ήταν όλα φιλικά και καθόλου αμήχανα. Από τα μέρη που επισκεφτήκαμε το αγαπημένο μου ήταν η Πομπηία που με την έκρηξη του ηφαιστείου πάγωσε ο χρόνος και αποκαλύφθηκε ένας ολόκληρος πολιτισμός. Όλες αυτές οι κουλτούρες, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ζουν σε διαφορετικές χώρες, με τα δικά της προβλήματα η κάθε μια, με βοήθησαν να συνειδητοποιήσω πως αυτά που έχουμε να χωρίσουμε σαν λαοί είναι πολύ λιγότερα από αυτά που έχουμε να μοιραστούμε και να ενώσουμε. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό εμπειρίες σαν και αυτές να προσφέρονται στα παιδιά μέσω του σχολείου. Ευχαριστώ πολύ!

Ελένη Παπακωνσταντίνου

Ήταν μια μοναδική εμπειρία αυτό που ζήσαμε πέντε ημέρες στη Νάπολη της Ιταλίας. Ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για εμάς τα παιδιά που φύγαμε από τα σπίτια μας και πήγαμε σε μια ξένη χώρα. Οι οικογένειες ήταν πάρα πολύ φιλόξενες , έχω να πω ότι δεν μας έλειψε το παραμικρό. Επίσης, τα παιδιά ήταν πάρα πολύ ανοιχτά και δεν έφυγαν λεπτό από κοντά μας. Στην Νάπολη, λοιπόν, είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μια live εκπομπή στα RAI studios και να ξεναγηθούμε ,επίσης, σ’ αυτά. Ακόμα κάναμε πολλά workshops(εργαστήρια) πάνω στο θέμα της χρήσης της κάμερας στον κινηματογράφο . Επίσης επισκεφθήκαμε το κέντρο της Νάπολης και παρακολουθήσαμε την όπερα Falstaff στο San Carlo. Τέλος, επισκεφθήκαμε την αρχαία πόλη της Πομπηίας όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Κατερίνα Αράπογλου ως υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος αλλά και τους άλλους καθηγητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα που εμπιστεύτηκαν εμένα για αυτό το ταξίδι. Ακόμα θέλω να ευχαριστήσω την κ. Μαρία Τσακίρη (φιλόλογο) και την κ. Κατερίνα Αράπογλου (Αγγλικών) που μας συνόδευσαν και περάσαμε μια υπέροχη εβδομάδα. Ελπίζω να ανταποδώσουμε και εμείς την φιλοξενία του χρόνου στα παιδιά που θα φιλοξενήσει το σχολείο μας. Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ τα καλύτερα και στα άλλα τα παιδιά του σχολείου μας που θα ταξιδέψουν τα επόμενα χρόνια.

Γιώργος Ανωτίδης

To ταξίδι στη Νάπολη ήταν μία εκπληκτική εμπειρία! Μέσα σε αυτές τις έξι μέρες γνώρισα ,επικοινώνησα και συνεργάστηκα με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες , με διαφορετικές συνήθειες και τρόπο ζωής. Αν και το πρόγραμμα ήταν βαρύ, η παρακολούθηση της όπερας ,τα tableaux vivants, η επίσκεψη στην Πομπηία, τα RAI studios και πολλά άλλα ,άξιζαν την κούραση . Η φιλοξενία που δέχτηκα ήταν εξαιρετική! Είμαι πραγματικά ευγνώμων για το πρόγραμμα, τους καθηγητές και το σχολείο, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια , όχι μόνο εκτός αλλά και εντός των τειχών .Κλείνοντας , θέλω να τονίσω πως ήταν μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες της ζωής μου και εύχομαι όταν έρθει η δική μας σειρά, να είμαστε αντάξιοι οικοδεσπότες .

Ιορδάνης Αρζόγλου

Η εκδρομή μας στη Νάπολη θα μου μείνει αξέχαστη. Εκεί είδαμε πολλά και συναρπαστικά πράγματα. Παρακολουθήσαμε μια εκπομπή του κρατικού καναλιού RAI και την επόμενη μέρα το πρωί είδαμε πώς λειτουργεί ένα πολύ μεγάλο studio, ήταν πραγματικά απίστευτο. Κάναμε πολλές εργασίες(workshops) πάνω στο πώς να τραβάμε ένα πλάνο και άλλες φορές στο πώς να στηνόμαστε σε μια κάμερα. Επίσης, επισκεφθήκαμε την Πομπηία, την πόλη που καταπλακώθηκε από τέφρα και λάβα.Εκεί είδαμε την τότε καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Πιστεύω πως ήταν μια πολύ καλή εμπειρία, το να δω ένα τόσο ξεχωριστό αξιοθέατο.

Με πολλά παιδιά από τις άλλες χώρες του προγράμματος ανέπτυξα πολύ καλές σχέσεις από την πρώτη κιόλας μέρα. Η οικογένεια της οικοδέσποινάς μου ήταν πολύ ζεστή και με έκανε να νοιώσω σαν στο σπίτι μου. Πιστεύω πως με αυτήν την κοπέλα θα είμαστε σε επαφή για πολύ καιρό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους καθηγητές του προγράμματος που με επέλεξαν να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε αυτήν την αποστολή. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ.Αικατερίνη Αράπογλου και την κ. Μαρία Τσακίρη που πήραν την ευθύνη και μας συνοδέψουν στη Νάπολη.

Θανάσης Νίπολλι

Το ταξίδι μας στην Νάπολη ήταν μοναδικό. Όσες εκδρομές και αν είχαμε πάει με το σχολείο , αυτό το ταξίδι δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη εκδρομή. Μέσα σε εφτά μέρες είδαμε, γνωρίσαμε ,μάθαμε τόσα πολλά πράγματα ,που αμφιβάλλω ότι θα ξαναγνωρίσουμε ποτέ μας. Στη Νάπολη οι άνθρωποι ήταν φιλόξενοι και δεν υπήρχε στιγμή που να νοιώσουμε σαν ξένοι . Γνωρίσαμε νέους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο ζωής από εμάς , πήγαμε σε ένα σχολείο με 1000 μαθητές ,επισκεφτήκαμε πολλά μέρη ,όπως την αρχαία πόλη της Πομπηίας και την όπερα Σαν Κάρλο, παρακολουθήσαμε μία εκπομπή στα στούντιο της RAI και είδαμε ενεργούς κρατήρες σε ηφαιστειακή περιοχή.

Από αυτό το ταξίδι μου έχει μείνει ο τρόπος με τον οποίο δεθήκαμε με τα παιδιά άλλων χωρών ,το ότι περάσαμε εκπληκτικά και τα διάφορα μέρη που επισκεφθήκαμε .Αυτή η εκδρομή ήταν πραγματικά μοναδική και θα ήθελα πολύ να την ξαναζήσω.

Ελένη Μηλιάδου

Comments are closed.