ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ SAFTAS ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Visits - Viewing Greece

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη κ. Θοδωρή Βουρνά και τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Αντώνη Παπαδόπουλο, κατά την επίσκεψη του τμήματος Erasmus+ στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας

Συνέντευξη με τον κ. Βουρνά Θοδωρή

1. Πόσα χρόνια ασχολείστε με τη σκηνοθεσία; Τι σπουδές έχετε κάνει; Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη σκηνοθεσία;

Ο κ. Βουρνάς μας απάντησε ότι από την ηλικία του δημοτικού ήθελε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Στράφηκε όμως σε διαφορετικές σπουδές, στα τουριστικά επαγγέλματα. Έτσι, δούλευε σε αεροδρόμιο, μέχρι να μαζέψει τα χρήματα, για να πάει σε σχολή κινηματογράφου. Ένας από τους δασκάλους του ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, κ. Αντώνης Παπαδόπουλος.

2. Είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθετείτε; Έχετε ξαναπάρει μέρος σε φεστιβάλ κινηματογράφου;

Είναι η πέμπτη φορά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του σκηνοθέτη, που συμμετέχει ως διαγωνιζόμενος στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα, αλλά έχει συμμετάσχει και σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες για τον κινηματογράφο και παραστάσεις για το θέατρο.

3. Τι σας έκανε να πάρετε μέρος στο φεστιβάλ της Δράμας;

Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, μας είπε ο κ. Βουρνάς, που δίνει τη δυνατότητα σε νέους κινηματογραφιστές να αναδειχθούν. Σε αυτό συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, καθώς το φεστιβάλ διακρίνεται σε εθνικό και διεθνές. Μια πολύ σημαντική προοπτική που ανοίγεται μέσω του φεστιβάλ είναι η δυνατότητα συμμετοχής στο εργαστήριο PITCHING LAB. Σε αυτό οι νέοι σκηνοθέτες μπορούν να προβάλουν την ιδέα τους, και στη συνέχεια καθοδηγούνται να την προωθήσουν κατάλληλα, ώστε να εξασφαλίσουν χορηγούς για το γύρισμα της ταινίας μικρού μήκους. Τις συγκεκριμένες τεχνικές εμπορικής προώθησης μιας ταινίας, που έμαθε μέσω του PITCHING LAB, δεν τις διδάχτηκε ούτε στη διάρκεια των σπουδών του, μας εξομολογήθηκε ο σκηνοθέτης.

4. Οι ξένες χώρες προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες από την Ελλάδα στο χώρο του κινηματογράφου;

Κατά τον κ. Βουρνά, οι ευκαιρίες είναι περίπου ίδιες, καθώς λόγω της παγκοσμιοποίησης η τέχνη του κινηματογράφου εξαπλώνεται σε όλες τις χώρες. Βέβαια, πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη σαφώς βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση όσον αφορά τον κινηματογράφο.

5. Πόσο δύσκολο ήταν να γίνει η ιδέας σας ταινία μικρού μήκους; Ποιες δυσκολίες συναντάτε στο έργο σας και πώς τις αντιμετωπίζετε;

Μια ταινία μπορεί να γυριστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, που αφορούν τις συνεργασίες, την απόκτηση των πνευματικών δικαιωμάτων, που κοστίζουν ακριβά, αλλά και την εξεύρεση πόρων, για να πραγματοποιηθεί το γύρισμα μιας ταινίας. Υπάρχει ένα πρόγραμμα της ΕΡΤ, «Μικροφίλμ», μας ανέφερε ο κ. Βουρνάς, το οποίο δίνει χρηματοδοτήσεις σε νέους σκηνοθέτες που γυρίζουν ταινίες μικρού μήκους.

6. Είναι εύκολο να σκηνοθετήσεις μια ταινία μικρού μήκους;

Χρειάζεται να δουλεύει κανείς σκληρά από την αρχή, μας είπε ο κ. Βουρνάς. Είναι ανάγκη επίσης να έχει καλούς συνεργάτες, οι οποίοι αγαπούν τη δουλειά τους, μαθαίνουν να συμβιβάζονται και να δουλεύουν με τα εργαλεία που τους παρέχονται, αν δεν έχουν στη διάθεσή τους τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό. Τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά, για να γυριστεί μία αξιοπρεπής ταινία μικρού μήκους.

7. Ποιες διαφορές έχει η σκηνοθεσία ταινίας μικρού μήκους με αυτήν μεγάλου μήκους;

Η ταινία μικρού μήκους έχει μια βασική ιστορία και έναν βασικό ήρωα, ενώ στις ταινίες μεγάλους μήκους ξετυλίγονται πολλές παράλληλες ιστορίες. Επιπλέον η διάρκεια της είναι σύντομη, το πολύ μέχρι 59 λεπτά. Σύμφωνα με τον κ. Βουρνά, πετυχημένη θεωρείται η ταινία μικρού μήκους περίπου 10 με 15 λεπτών• διαφορετικά γίνεται βαρετή.

8. Υπάρχουν κανόνες που διέπουν τις ταινίες μικρού μήκους ή ο σκηνοθέτης είναι ελεύθερος να αυτοσχεδιάσει;

Υπάρχουν σεναριακοί κανόνες τους οποίους τηρούν οι σκηνοθέτες, για να επιτύχουν ένα σωστό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα μια ταινία πρέπει να κινείται ομαλά, μας εξήγησε ο κ. Βουρνάς, και να ολοκληρώνει την ιστορία της.

9. Ποια είναι τα στάδια για την ολοκλήρωση μιας ταινίας; Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι;

Υπάρχουν τρία στάδια, κατά το σκηνοθέτη, για την ολοκλήρωση μιας ταινίας, το pre production, το production και το post production. Σημαντικότερο στάδιο θεωρεί το pre production, γιατί αυτό θα καθορίσει την εξεύρεση χρημάτων και την προβολή της παραγωγής.

10. Από εμπνευστήκατε το θέμα της ταινίας σας;

Ο κ. Βουρνάς ψάχνει τα θέματα που τον ενδιαφέρουν, κυρίως ανάμεσα στα προβλήματα της σύγχρονης πραγματικότητας. Του αρέσει να αναζητά φρέσκιες ιδέες, χωρίς να βιάζεται, και να γνωρίζει νέους σεναριογράφους. Για παράδειγμα, βρήκε ενδιαφέρον ένα σενάριο, γραμμένο από μια φαρμακοποιό, και το έκανε ταινία μικρού μήκους.

11. Τι πιστεύετε πως μπορεί να κάνει την ταινία σας να διακριθεί;

Κατά το σκηνοθέτη, για τη διάκριση μιας ταινίας απαιτείται πολύ εργασία, καλές συνεργασίες, σωστός εξοπλισμός και γνώση των τεχνικών λήψης. Όλα αυτά προϋποθέτουν την αγάπη για τον κινηματογράφο αλλά και την εξεύρεση οικονομικών πόρων.

12. Πόσο έχει αλλάξει ο κινηματογράφος τα τελευταία 50 χρόνια;

Ο κ. Βουρνάς μας είπε ότι ήδη τα τελευταία 5 χρόνια ο κινηματογράφος έχει αλλάξει πάρα πολύ. Αυτό συμβαίνει, καθώς αλλάζουν τα μηχανήματα και γενικότερα ο εξοπλισμός για τις λήψεις. Ζούμε στην ψηφιακή εποχή που η δημιουργία γίνεται πιο εύκολη και ο κινηματογράφος πιο προσιτός.

13. Τι μπορεί να θυσιάσει ένας καλλιτέχνης στο βωμό της εμπορικής επιτυχίας και αναγνώρισης;

Θυσίες δεν απαιτούνται, κατά τον κ. Βουρνά, αλλά συμβιβασμοί. Σε περίπτωση που δεν έχει ένας κινηματογραφιστής καλό εξοπλισμό, μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη αυτή με την γνώση και την τεχνική. Ο ίδιος, μας είπε, δεν μετανιώνει που ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, παρά τις όποιες δυσκολίες έχει συναντήσει.

Συνέντευξη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ κ. Αντώνη Παπαδόπουλο

1. Ποια είναι η δουλειά και οι υποχρεώσεις ενός καλλιτεχνικού διευθυντή; Ποιο, ακριβώς, είναι το έργο σας;

2. Πώς οργανώνεται ένα τέτοιο φεστιβάλ ταινιών;

3. Είναι δύσκολο να προσελκύσετε χορηγούς για το φεστιβάλ;

4. Είναι εύκολο να εποπτεύεις τόσες ταινίες;

5. Τι πιστεύετε ότι κρατάει το φεστιβάλ της Δράμας ζωντανό και ακμαίο όλα αυτά τα χρόνια;

6. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το φετινό φεστιβάλ;

7. Πέρα από τους νικητές, τι πιστεύετε ότι μπορεί να κερδίσει ο κάθε σκηνοθέτης που συμμετέχει στο φεστιβάλ;

8. Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία αξιολογείται μια ταινία;

9. Πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε μια κακή ταινία;

10. Τι θυσίες πρέπει να κάνει κάποιος για να καταξιωθεί στο χώρο του κινηματογράφου;

Ο κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, στον λίγο χρόνο που είχε στη διάθεσή του, μας είπε:

Έργο του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι να οργανώσει το καλλιτεχνικό κομμάτι του φεστιβάλ και το οικονομικό. Όσον αφορά το πρώτο, ο ίδιος αναζητά τους καλλιτέχνες-επίτιμα πρόσωπα που θα στηρίξουν το φεστιβάλ και σχεδιάζει τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα, όπως για παράδειγμα το σεμινάριο φωτογραφίας-master class και τα λογοτεχνικά μεσημέρια. Επίσης, φροντίζει για τη συγκρότηση κριτικής επιτροπής για το διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ, μία για το εθνικό φεστιβάλ και μία για το διεθνές, και επιπλέον ορίζει τα έπαθλα για τους νικητές. Επιδίωξή του είναι να εξασφαλίσει καλές συνθήκες και ίσες ευκαιρίες για όλους τους διαγωνιζόμενους χωρίς διακρίσεις.

Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι του φεστιβάλ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής προσπαθεί να καλύψει τα έξοδα της μεταφοράς των προσκεκλημένων καλλιτεχνών στη Δράμα, καθώς επίσης και τα έξοδα διαμονής και σίτισης τους στην πόλη. Τέλος, εξασφαλίζει τους χώρους προβολής των ταινιών και διοργάνωσης των υπόλοιπων δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα την εβδομάδα που διεξάγεται το φεστιβάλ.

Αρκετές φορές, μας εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, η επιθυμία για καλλιτεχνικές επιλογές αντικρούει στα οικονομικά δεδομένα, και γι’ αυτό το λόγο συχνά κάνει συμβιβασμούς στις επιλογές και αποφάσεις του.

Το φετινό φεστιβάλ, όπως μας είπε, είναι 39ο όσον αφορά το εθνικό μέρος και 22ο όσον αφορά το διεθνές. Πρώτη φορά το φεστιβάλ δέχεται τόσες πολλές συμμετοχές. Από τις 209 ταινίες επιλέχτηκαν περίπου 60 για προβολή στο εθνικό διαγωνιστικό κομμάτι, ενώ πέρυσι είχαν επιλεγεί μόνο 45, γεγονός που αποδεικνύει την καλύτερη ποιότητα των ταινιών αλλά και την μεγαλύτερη απήχηση του φεστιβάλ. Όσον αφορά το Διεθνές κομμάτι, υπήρξαν 1500 συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από τις οποίες επιλέχτηκαν 50 για προβολή. Διαφορετική κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από πέντε άτομα, έχει συγκροτηθεί για το Εθνικό Φεστιβάλ και το Διεθνές. Αυτή θα επιλέξει τις καλύτερες ταινίες. Για να διακριθεί μια ταινία, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, απαιτείται καλός εξοπλισμός, καλή τεχνική λήψης αλλά και σωστή δουλειά από ανθρώπους που αγαπούν τον κινηματογράφο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής έχει μεγάλες προσδοκίες από το φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου και αισθάνεται περήφανος για τη διοργάνωσή του, γιατί μια πόλη, που δεν είναι ούτε η πρωτεύουσα ούτε η συμπρωτεύουσα, συγκεντρώνει άτομα απ’ όλον τον κόσμο, κινηματογραφιστές και απλούς θεατές, που αγαπούν και προάγουν την τέχνη.

Related Images:

Comments are closed.