ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ “ΙΣΟΡΡΟΠΙΣΤΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ”

Actions Greece Visits - Viewing Greece Workshops Greece

Όταν το Δεκέμβρη ήρθαμε σε μία πρώτη επαφή με το κ. Δημήτρη Πιατά κάποια πράγματα τα γνωρίζαμε για αυτόν και κάποια άλλα έμελλε να τα μάθουμε στην πορεία. Αυτά που γνωρίζαμε ήταν ότι είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός και ένας έντιμος καλλιτέχνης. Αυτά που δε γνωρίζαμε – αλλά τα υποψιαζόμασταν- ήταν ότι πρόκειται για ένα φύσει ευγενή και γενναιόδωρο άνθρωπο, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά …

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Saftas/ Erasmus+ του Γενικού Λυκείου Νέας Περάμου που αφορά στον κινηματογράφο και το θέατρο, η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος θεωρήσαμε καλό να πάμε όλοι μαζί – καθηγητές και μαθητές- κινηματογράφο αλλά και θέατρο. Αναφορικά με το θέατρο, επιλέξαμε να παρακολουθήσουμε το έργο του Θόδωρου Θεοδωρίδη «Ισορροπιστής αεροσκαφών» σε παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. Το θέμα του έργου πιστεύαμε ότι θα ενδιέφερε τους μαθητές μας και είναι σχετικό και με το θέμα του δικού μας προγράμματος που είναι «ο Άλλος». Και φυσικά ένας από τους κυριότερους λόγους ήταν ότι ο πρωταγωνιστής της παράστασης ήταν ο κ. Δημήτρης Πιατάς.

Έτσι το Σάββατο, 9 Απριλίου η ομάδα του Saftas/ Erasmus+ βρεθήκαμε όλοι στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου και απολαύσαμε τον Κ. Πιατά ως «ισορροπιστή αεροσκαφών». Ο ήρωας του έργου, ο Αλέξανδρος Ελεφάντης είναι ένας καθημερινός άνθρωπος με πολλά παραπανίσια κιλά και για αυτό το λόγο πολύ συχνά θύμα ρατσιστικών επιθέσεων. Αυτά τα πολλά κιλά, εκεί που ήταν για τον ήρωα πρόβλημα, θα γίνουν πλεονέκτημα ανέλπιστο και προσοδοφόρο και θα αλλάξουν τη ζωή του. Προς το καλύτερο;……Δε θα σας το αποκαλύψουμε! Ήταν μία πολύ καλή παράσταση, τη χαρήκαμε όλοι, γελάσαμε όλοι – κάποιες στιγμές γλυκόπικρα- .

Εκείνο το βράδυ για πρώτη φορά ο κ. Πιατάς γνώρισε τους μαθητές μας όταν , μετά το τέλος της παράστασης, βγήκε και μίλησε για λίγο στα παιδιά. Δύο μέρες αργότερα θα τους αφιέρωνε πολύ περισσότερο από το χρόνο του.

 Τη Δευτέρα 11 Απριλίου ο κ. Πιατάς επισκέφθηκε το σχολείο μας όπως μας είχε υποσχεθεί το Δεκέμβρη. Μαζί του ήταν και ο κ. Ανδρέας Ανδρέου, βοηθός σκηνοθέτη. Αφού αυτοσυστήθηκε στα παιδιά ως κωμικός ηθοποιός και τους μίλησε για λίγο για το ποιος είναι και με τι ασχολείται, επιδίωξε να συζητήσει με τους μαθητές το γιατί ένας νέος άνθρωπος αξίζει να ασχοληθεί με το θέατρο – ανεξάρτητα από τον όποιο επαγγελματικό του προσανατολισμό. «Ασχολούμαστε με το θέατρο, τους είπε, γιατί μας βοηθά να βαθαίνουμε στα πράγματα, να ανακαλύπτουμε την αλήθεια τους, να διαβάζουμε πολυεπίπεδα μία πραγματικότητα» .

Και τόνισε ότι αυτό δεν είναι ευεργετικό μόνο για τον ίδιο το θεατή αλλά και για τους ανθρώπους του θεάτρου- « ένα υποψιασμένο κοινό στο θέατρο μας προκαλεί να γίνουμε καλύτεροι(ενν. τους ανθρώους του θεάτρου)» .

Επιπλέον, συμβούλεψε τους μαθητές να σταθούν απέναντι στα πράγματα με ειλικρίνεια και εντιμότητα. « Ακόμα και στο θέατρο όταν υποκρινόμαστε πρέπει να το κάνουμε με ειλικρίνεια»

Ένας άλλος θεματικός άξονας της συζήτησης που έκανε με τους μαθητές ήταν να τους δείξει τη διαφορά ανάμεσα στον κινηματογράφο και το θέατρο. Με πολύ παραστατικότητα τους έδειξε πως το θέατρο στηρίζεται σε συμβάσεις που στον κινηματογράφο δεν ισχύουν «π.χ. στο θέατρο τα πράγματα είναι ό,τι τα ονοματίσω: στον «ισορροπιστή αεροσκαφών» ένα τραπέζι έγινε διαστημόπλοιο τη μία φορά και χειρουργικό τραπέζι την άλλη γιατί το συμφωνήσαμε».

Ακόμη μας εξομολογήθηκε ότι ο ηθοποιός έχει μια ιδιότυπη ελευθερία στο θέατρο που στον κινηματογράφο περιορίζεται. Αλλά είτε στο κινηματογράφο είτε στο θέατρο ο ηθοποιός πρέπει να είναι αποφασισμένος να δουλέψει σκληρά, να είναι διαθέσιμος – «το ταλέντο πρέπει να υπάρχει αλλά δεν είναι αρκετό»

Αυτά και άλλα πολλά μοιράστηκε μαζί μας ο κ. Δημήτρης Πιατάς τον οποίο από καρδιάς ευχαριστούμε για όσα μοιράστηκε μαζί μας και για την υπέροχη εμπειρία της παράστασης του «ισορροπιστή αεροσκαφών». Ιδιαίτερα τον ευχαριστούμε για την υποστήριξή του στην προσπάθειά μας.

Όσο για εμάς, μαθητές και καθηγητές του προγράμματος Saftas/ Erasmus+ του Γενικού Λυκείου Νέας Περάμου σας προσκαλούμε σε μία ενημερωτική συνάντηση για τα πεπραγμένα του πρώτου έτους και την εμπειρία μας στο πρόγραμμα Erasmus+ την Τετάρτη, 20 Απριλίου ώρα 5.30μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Σας περιμένουμε!

Comments are closed.